Propellrar och tillbehör

Det finns många typer av propellrar avsedda för olika motorer och flygplan. Propellrar kan ha 2-5 blad, olika diameter och stigning. Det är viktigt att välja rätt propeller för att få ut det mesta av motorn och få rätt flygegenskaper. Olika material används vid tillverkningen, trä, plast, nylon, kolfiber mm. Propellern måste vara rätt balanserad för att minska vibrationer. Vibrationer sliter på motor och flygplan, även elektroniken mår inte bra av vibrationer.

En spinner gör flygplanet mer strömlinjeformat, minskar luftmotståndet och ger ett bättre luftflöde så kylningen av motorn blir effektivare.

.

En handpump är bra att ha, det underlättar när man tankar upp sitt flygplan. En glödstifts drivare ger mer glöd. En startmotor är räddningen när motorn inte vill starta.

En välbalanserad propeller är ett måste, då är en balanserare bra att ha. En multinyckel för propellermuttrar och glödstift är oumbärlig. Ett klädseljärn kan behövas för att fixa slapp eller rynkig klädsel.

Sen behövs insexnycklar, fasta nycklar, skruvmejslar och andra lämpliga verktyg. Skruvar och muttrar av de olika slag, slangar, ståltråd mm, listan kan göras lång, men jag tror att jag slutar nu.