FPV och drönare

FPV, first person view blir allt populärare. Flygplanet eller drönaren är utrustad med en kamera och en videosändare som sänder video i realtid till en mottagare som är kopplad till en skärm eller ett par videoglasögon. Piloten ser vad kameran i planet ser.


Det tävlas i det som kallas drone racing. Internationellt har det blivit stort och i Sverige börjar det komma. Vi har tom SM och en cup i drone racing. Tävlingarna körs i stora hallar och drönarna är försedda med starka led lampor. Det blir väldigt effektfullt. De internationella drönar piloterna ingår i professionella team som finansieras av olika sponsorer. Vi har flera svenskar som har haft stora framgångar internationellt.

Det går att köpa en färdig drönare men många fördrar att bygga en själva. Det är många komponenter som ingår i en drönar förutom video utrustningen. För att den ska flyga stabilt och vara lätt att manövrera så behöver man en avancerad flightcontroller. Det finns massor av information på nätet om hur man gör för att bygga sin egen drönare.

 


Sedan har vi drönare med vingar som kan användas till olika saker som flygfotografering mm.