Introduktion

Här  beskriver vi lite kortfattat och allmänt om utrustningen som används inom modellflyg. Du kommer nog ha fler frågor än svar när du läst igenom dessa artiklar och det är avsikten. Om du tänker börja flyga modellflygplan så är det mycket att ta reda på men låt inte det avskräcka dig. Det finns många forum där du kan hitta information. Du kan även kontakta oss med dina frågor,  du hittar våra kontaktuppgifter under klubbfakta. Jag hoppas att du som inte vet så mycket om denna fantastiska hobby ska få en liten inblick i den.

Innan du köper ett radiostyrt flygplan eller drönare, ta reda på lite mer om vad det innebär att vara modellflygpilot. Kontakta din lokala modellflygklubb och be att få komma och prova på.

Det finns regler och bestämmelser du måste följa för att läsa mer om det klicka här.

Om du tycker att det var kul så börja skolflyga med en instruktör för att lära dig att hantera utrustning och flygplan. Efter skolflygning vet du mer om vad som gäller för modellflyg och om du fortfarande vill flyga modellflygplan. Det finns även bra simulatorer som du kan köra på din dator, många har en dongle som du kan ansluta en sändare till.

Det finns många olika sätt att börja på beroende på hur mycket pengar du vill spendera. Du kan köpa en begagnad radiostyrning och flygplan eller du kan köpa allt nytt. Ta gärna hjälp av en erfaren modellflygare.

Begagnade radiostyrningar finns från 600 kr och uppåt. En ny radiostyrning kan kosta från 1000 kr till 20000 kr eller mer. Radion bör ha minst sex kanaler och ha 2.4GHz modul dvs sända på 2.4GHz bandet. Till en början räcker sex kanaler men om du vill utveckla din nya hobby så kommer du att behöva en sändare på åtta kanaler eller mer..

Begagnade flygplan finns från 400 kr och uppåt beroende på vilken typ det är och vad som ingår. Du bör köpa en s.k. trainer som ditt första flygplan och välj gärna ett med elmotor eftersom det är lättare att kontrollera.

Fall inte för frestelsen att köpa ett färdigt kit med radiostyrning.  De brukar vara ganska undermåliga och radion brukar vara högst begränsad och det går inte att använda den till annat.

Det bästa rådet vi  kan ge dig är att prata med en erfaren modellflygare innan du köper något.